Nyhet

AI-förordningen: Vad du behöver veta när vissa bestämmelser började gälla den 2 februari 2025

3 februari 2025 AI Immaterialrätt Industri 4.0

Den 2 februari 2025 trädde vissa bestämmelser i EU:s AI-förordning (AI Act) i kraft. Förordningen, som syftar till att skapa enhetliga regler för användning och utveckling av artificiell intelligens (AI) i hela EU, kommer att påverka både företag och organisationer som använder AI-teknologi i sin verksamhet. Även om alla bestämmelser inte träder i kraft förrän senare, är det viktigt att börja förbereda sig redan nu för de nya krav och skyldigheter som nu börjar att gälla.

Vad är AI-förordningen?

AI-förordningen (Förordning (EU) 2024/1689) är EU:s största initiativ för att reglera användningen av AI-teknologi och säkerställa att den utvecklas och används på ett etiskt och ansvarsfullt sätt. Förordningen fastställer regler för riskhantering och transparens, och fokuserar särskilt på att skydda medborgare från potentiella risker som kan uppstå vid användning av AI. Bestämmelserna kommer att tillämpas i olika etapper, och den första etappen började alltså den 2 februari 2025.

Vad gäller från den 2 februari 2025?

Från och med den 2 februari 2025 började vissa viktiga bestämmelser i AI-förordningen att träda i kraft, inklusive krav på "AI-kunnighet" och förbudet mot viss AI-användning.

  1. AI-kunnighetsartikeln (Artikel 4)

En av de första bestämmelserna att börja tillämpas är den så kallade "AI-kunnighetsartikeln". Enligt denna artikel ska företag som tillhandahåller AI-system (eller som använder AI-system i sin egen verksamhet) säkerställa att deras personal har den nödvändiga kompetensen för att använda och hantera dessa system på ett ansvarsfullt sätt. AI-kunnighet omfattar både tekniska färdigheter och en medvetenhet om de risker och möjligheter som AI kan innebära.

I praktiken innebär detta att företag som använder eller tillhandahåller AI-system redan nu behöver ha på plats rutiner och utbildningar som säkerställer att personalen förstår hur AI fungerar och hur man använder den på ett sätt som inte äventyrar säkerhet eller rättigheter. Detta gäller inte bara teknisk personal utan även andra som kan komma att påverkas av AI-system, till exempel HR-avdelningar eller chefer som beslutar om användning av AI.

  1. Förbjuden AI-användning

En annan viktig aspekt av AI-förordningen är förbudet mot användning av vissa typer av AI-teknologi som kan anses vara ett hot mot individens säkerhet, rättigheter eller friheter. Från och med den 2 februari 2025 blev det förbjudet att släppa ut, ta i bruk eller använda AI-system inom vissa områden som anses utgöra stora risker. Dessa områden inkluderar:

  • Manipulerande och vilseledande tekniker: AI-system som använder subliminala tekniker eller medvetet manipulerar människor för att påverka deras beteende på ett sätt som kan skada dem eller deras förmåga att fatta informerade beslut.
  • Utnyttjande av sårbarheter: AI som utnyttjar särskilda sårbarheter hos individer, till exempel på grund av ålder, funktionsnedsättning eller ekonomiska och sociala förhållanden, för att påverka deras beteende negativt.
  • Social poängsättning: AI-system som används för att klassificera individer baserat på deras sociala beteende eller egenskaper, vilket kan påverka deras möjligheter på olika områden, som jobb eller sociala rättigheter.
  • Profilering: AI-system för riskbedömningar av fysiska personer i syfte att bedöma eller förutse risken för att en fysisk person begår ett brott, uteslutande grundat på profileringen av en fysisk person eller på en bedömning av deras personlighetsdrag och egenskaper.
  • Databaser för ansiktsigenkänning: AI-system som skapar eller utvidgar databaser för ansiktsigenkänning genom oriktad skrapning av ansiktsbilder från internet eller övervakningskameror.
  • Känsloigenkänning på arbetsplatsen AI-system för att uttyda en fysisk persons känslor på arbetsplatsen eller vid utbildningsinstitutioner.
  • Biometrisk kategorisering: System för biometrisk kategorisering som kategoriserar fysiska personer individuellt på grundval av deras biometriska uppgifter för att härleda eller dra slutsatser om en persons ras, politiska åsikter, medlemskap i fackförening, religiösa eller filosofiska övertygelse, sexualliv eller sexuella läggning.
  • Biometrisk fjärridentifiering: Användning av system för biometrisk fjärridentifiering i realtid på allmänt tillgängliga platser för brottsbekämpande ändamål, om inte och endast i den mån sådan användning är absolut nödvändig för vissa i AI-förordningen specifikt angivna syften.

 

Det är viktigt att notera att företag som bryter mot dessa förbud riskerar höga administrativa sanktionsavgifter. Från och med den 2 augusti 2025 kan böter upp till 35 miljoner euro eller 7 % av företagets globala årsomsättning, beroende på vilket belopp som är högst, komma att utfärdas vid allvarliga överträdelser.

 

Vad innebär detta för ditt företag?

För företag som använder eller utvecklar AI-system innebär de nya bestämmelserna ett tydligt behov av att se över sina rutiner och policyer. Särskilt viktiga områden att fokusera på är:

  • Utbildning och kompetensutveckling: Företag behöver säkerställa att deras personal är medveten om både de möjligheter och risker som AI kan innebära. Detta kräver investering i utbildning och löpande kompetensutveckling för att uppfylla AI-kunnighetskraven.
  • Utvärdering av AI-användning: Det är avgörande att noggrant granska de AI-system som används eller utvecklas för att säkerställa att de inte faller inom de förbjudna användningsområdena enligt förordningen. Detta innebär bland annat att se över användningen av AI för riskbedömningar, social poängsättning eller manipulerande tekniker.
  • Förebyggande av potentiella sanktionsavgifter: Företag bör redan nu förbereda sig på att följa förordningen och implementera rutiner som säkerställer att de inte bryter mot de förbud som gäller. Detta innebär att ha kontrollsystem på plats, samt övervakning för att förhindra missbruk eller felaktig användning av AI.

Vad händer härnäst?

Som nämnts ovan så kommer AI-förordningens bestämmelser att tillämpas i olika etapper. Nästa etapp är den 2 augusti 2025 och därefter den 2 augusti 2026 när majoriteten av kraven och skyldigheterna blir tillämpliga. Trots att det fortfarande finns tid för att fullt implementera alla bestämmelser, är det viktigt att börja förbereda sin verksamhet redan nu. Att agera proaktivt ger företag en bättre position för att säkerställa både regelefterlevnad och ett ansvarsfullt användande av AI.

AI-förordningen är ett omfattande och ambitiöst regelverk som syftar till att skapa en säker och ansvarsfull användning av AI i Europa. De första bestämmelserna som träder i kraft den 2 februari 2025 är bara början, och företagen har en viktig uppgift framför sig för att säkerställa att de följer de nya reglerna. Genom att förbereda sig i god tid kan företag både minimera risker och utnyttja AI-teknologins fulla potential på ett etiskt och ansvarsfullt sätt.


Läs också: 

Åtta tips för efterlevnad av EU:s AI-förordning

AI-förordningen nu formellt antagen