Regeringen har lagt fram en proposition med förslag på lagändringar som behövs för att genomföra det nya blåkortsdirektivet.
Propositionen innehåller främst förslag på ändringar i reglerna om EU-blåkort i utlänningslagen (2005:716). EU-blåkort är benämningen av ett uppehålls- och arbetstillstånd för så kallade högkvalificerade anställningar, vilket kan beviljas utlänningar som haft en högkvalificerad anställning i Sverige under en viss tid, om vissa förutsättningar är uppfyllda.
Ändringarna som föreslås i propositionen innebär bland annat följande:
- För att beviljas EU-blåkort måste en utlänning ha ett anställningsavtal för kvalificerad anställning med en anställningstid om minst sex månader och en lön på minst 1,25 gånger den svenska genomsnittliga bruttoårslönen.
- Färre personkategorier undantas från möjligheten att beviljas ett EU-blåkort, vilket innebär att tillämpningsområdet av reglerna om EU-blåkort utvidgas.
- Det blir enklare att inifrån Sverige byta från andra typer av uppehållstillstånd till EU-blåkort.
- En utlänning med EU-blåkort som vill byta arbete eller anställning behöver inte ansöka om nytt EU-blåkort utan det räcker att anmäla byte av arbetsgivare eller förändringar i arbetet till Migrationsverket.
- En utlänning som har beviljats EU-blåkort i en annan EU-stat får resa in i Sverige och bedriva affärsverksamhet i maximalt 90 dagar under en period om 180 dagar.
- En utlänning som har haft ett EU-blåkort i en annan EU-stat i minst tolv månader får ansöka om EU-blåkort i Sverige under ett förenklat förfarande, om vissa förutsättningar är uppfyllda.
Syftet med de i propositionen föreslagna förändringarna är att skapa bättre förutsättningar för att behålla och attrahera högkvalificerade arbetstagare i Sverige samt underlätta deras fria rörlighet inom EU.