Svenska företag med exponering gentemot Storbritannien kommer att påverkas av Brexit. Hur ett enskilt företag berörs beror på företagets verksamhetsområde. Gemensamt för de flesta företag är att konsekvenserna av Brexit och det brittiska utträdet blir omfattande, på både kort och lång sikt. Därför är det nödvändigt att analysera hur Storbritanniens utträde kan påverka den egna verksamheten. Först då blir det möjligt att beakta vilka risker och möjligheter företaget kan komma stå inför.
Den 23 juni 2016 röstade Storbritannien för att lämna den Europeiska Unionen. Det brittiska beslutet att lämna EU har lett till osäkerhet, spekulationer och en rad frågor kring vad resultatet ska utmynna i. Efter långa och svåra förhandlingar har ett utträdesavtal förhandlats fram som är ämnat att hantera hur parterna ska gå skilda vägar. Avtalet är en förutsättning för ett ordnat brittiskt utträde, men avtalets status är i nuläget oklart. Det finns en påtaglig risk för att Storbritannien lämnar EU den 29 mars utan ett avtal och med mycket allvarliga konsekvenser som följd. Några egentliga förhandlingar om hur framtida relationer mellan EU och Storbritannien ska hanteras har ännu inte påbörjats. Däremot går det redan idag att göra en bedömning av vilka alternativ som kan anses vara möjliga.
Svenska företag med någon form av exponering gentemot Storbritannien kommer att påverkas av Brexit och i många fall kan dessa konsekvenser bli betydande. Hur ett enskilt företag blir berört är givetvis beroende av företagets verksamhetsområde. Men gemensamt för de flesta företag är att konsekvenserna av Brexit och det brittiska utträdets inverkan på både kort och lång sikt blir omfattande. Utöver helt nya regelverk som är avsedda att hantera relationen mellan EU och Storbritannien kommer Brexit också att innebära förändringar inom EU. För att hantera dessa förändringar är det nödvändigt för företag att analysera hur Storbritanniens utträde ur EU kan påverka den egna verksamheten. Genom ökad förståelse blir det möjligt att beakta de risker och de möjligheter som följer med utträdet.
Långtgående konsekvenser
De allra flesta affärsrelationer som på något vis involverar Storbritannien kommer att påverkas av Brexit. Konsekvenserna av ett brittiskt utträde kan bli mycket långtgående och beröra i princip samtliga delar av ett företags dagliga verksamhet:
För företag med någon form av exponering mot Storbritannien innebär det i sin tur konsekvenser för klienter, kunder, leverantörer, underleverantörer och andra relationer som har betydelse för företagets verksamhet. Inte minst kan alla de kontrakt som ett företag har ingått med en brittisk motpart komma att beröras. Exempelvis kan följande aspekter komma att påverkas:
Utöver de omedelbara effekter som Brexit kan medföra för Sveriges relation till Storbritannien innebär det brittiska utträdet också en förändring av EU. Sveriges främsta bundsförvant och försvarare av frihandel är på väg att lämna en organisation som riskerar att bli mer protektionistisk och mer byråkratisk. Det går tvärtemot det som många svenska företag önskar.
Dessutom kan dessa konsekvenser komma att inträffa inom en väldigt snar framtid. Om Storbritannien lämnar EU 29 mars utan ett utträdesavtal – ett ”no deal scenario” – står vi inför en förödande utveckling. Även ett ordnat utträde kan få långtgående följder och det är inte mycket tid som står till förfogande. Förberedelsearbete måste påbörjas, eller intensifieras, snarast möjligt.
Förberedelser i tre steg
För att undvika ett katastrofalt scenario för den egna verksamheten är det nödvändigt för samtliga företag som är exponerade mot Storbritannien att hantera den förändring som Brexit kan komma att innebära. Det är nödvändigt att förstå följderna och att förbereda sig för den risk eller möjlighet som Storbritanniens utträde ur EU medför. Det finns tre övergripande steg att förhålla sig till i förberedelsearbetet.
Vid frågor vänligen kontakta:
Erik Lagerlöf, adj. professor,
Biträdande jurist, EU‑ och konkurrensrättsgruppen,
+ 46 (0)70 714 31 66, erik.lagerlof@vinge.se