Nyhet

Contentious Regulatory – Vinges satsning på regulatoriska utredningar och tvister

26 september 2024 Regulatoriska tvister

Många företag bedriver verksamhet under ett komplext regelverk och tillsyn av myndigheter. Dessa tillsynsmyndigheter kan ha befogenhet att besluta om förbud, sanktionsavgifter och återkallelse av verksamhetstillstånd. Vinges Contentious Regulatory-team hjälper företag att navigera de regulatoriska utmaningarna och bistår vid regulatoriska utredningar och tvister.

Anna Alriksson, counsel i Vinges Tvistlösningsgrupp, och Helena Rosén Andersson, senior counsel i Vinges EU-konkurrensrättsgrupp och f.d. justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen, är huvudansvariga för Vinges Contentious Regulatory-satsning.

Genom att kombinera Vinges expertis inom förvaltningsrätt och förvaltningsprocessrätt med den regulatoriska expertkunskap som byrån har inom sina verksamhetsområden kan vi ge råd i alla frågor som uppkommer inom ramen för regulatoriska utredningar och processer.

Vinge finns där i alla skeden av en regulatorisk tvist – från första aviseringen om inledande av en regulatorisk utredning till dess att ärendet avslutas, berättar Helena Rosén Andersson och Anna Alriksson.

Som fullservicebyrå kan vi skräddarsy ett team efter behov i varje enskilt ärende. Vi hjälper till att hantera de frågor som uppstår i regulatoriska utredningar och bistår med proaktiv rådgivning och riskhantering. Om ett sanktionsbeslut meddelas bistår vi med överklagande och att företräda företaget vid förvaltningsdomstolen, utvecklar Anna Alriksson.

Många myndigheter arbetar idag mer effektivt med kontroll och tillsyn, vilket är en naturlig följd av en skärpt lagstiftning. Utgången av ett ärende kan i vissa fall vara helt verksamhetsavgörande.

Om tillsynsmyndigheten vägrar bolaget tillstånd eller inleder ett ärende om att återkalla tillståndet krävs det som regel omedelbara åtgärder för att förhindra verksamhetsförstörelse. Dessutom kan redan en tillsynsmyndighets granskning leda till en mera utbredd offentlig uppmärksamhet och risk för bad will, innan ärendet är slutligt avgjort. Sådana risker behöver hanteras omgående, understryker Helena Rosén Andersson.