EU:s nya minimilönedirektiv röstades igenom i september 2022. Direktivets syfte är att fastställa en ram för att förbättra levnads- och arbetsvillkoren samt bland annat främja social rättvisa och jämställdhet inom unionen. I en nationell statlig utredning från 2023 klargjordes bland annat att Sverige till stor del uppfyller direktivets krav och att de omedelbara följderna av genomförandet blir små. Den modell Sverige har valt för genomförande av direktivet innebär ett främjande av kollektivavtalsförhandlingar om lönesättning i stället för lagstadgade minimilöner. Sista datum för implementering i samtliga medlemsstater var den 15 november 2024.
Minimilönedirektivet har kommit att bli ett mycket omdebatterat ämne. Både svenska politiker och arbetsmarknadens parter har uttryckt sitt missnöje över direktivet och dess antagande. Missnöjet baseras framförallt på uppfattningen att direktivet inkräktar på de enskilda medlemsländernas lönebildningsmodell och att särskilt den svenska modellen anses ta skada av regleringen. Danmark, som har ett liknande lönebildningssystem som Sverige, valde att väcka talan om ogiltigförklaring av direktivet redan i januari 2023. Som grund för talan har Danmark bland annat lyft att EU inte har behörighet att lagstifta om löneförhållanden. Sverige har valt att intervenera i målet till stöd för Danmarks talan.
I avvaktan på EU-domstolens avgörande i målet har generaladvokatens förslag till avgörande nu offentliggjorts (den 14 januari i år). Inför EU-domstolens avgöranden skriver en så kallad generaladvokat ett förslag till avgörande. Generaladvokatens förslag är ett oberoende förslag och domstolen kan välja att helt bortse ifrån generaladvokatens bedömning i sitt slutliga avgörande. I det aktuella målet kan det dock noteras att generaladvokaten har kommit fram till att minimilönedirektivet strider mot EU-rätten. Generaladvokatens slutsats är därmed att direktivet bör ogiltigförklaras, vilket inte hör till vanligheterna. Minimilönedirektivets framtid är därför fortsatt mycket intressant att följa och den slutgiltiga domen från EU-domstolen väntas komma senare under året. Vi kommer självklart att hålla er uppdaterade. Tills vidare är direktivet gällande både i Sverige och övriga EU-länder.