Nyhet

Från studier till arbetsliv: Sixten delar sina insikter från tiden som sommartrainee

1 oktober 2024 Karriär

Sommaren 2024 tillbringade Sixten Högberg Henriksson som sommartrainee inom Vinges EU- och konkurrensrättsgrupp, med fokus på nationalekonomi. Nästa år tar han examen från industriell ekonomi vid Lunds tekniska högskola (LTH) och kommer då att börja arbeta på Vinge. Här delar han sina erfarenheter och ger värdefulla tips till dig som överväger att söka tjänsten nästa år.

Hur såg en vanlig dag ut som sommartrainee?

En vanlig arbetsdag innebar att jag arbetade med olika klientärenden – från merger control till ekonomiska utredningar kopplade till tvister. Det mest spännande var att ta mig an nya frågeställningar och ha stort eget ansvar i de projekt jag deltog i, men samtidigt få handledning när det behövdes. Utöver arbetet deltog vi i flera aktiviteter efter kontorstid, som teambuilding med vår grupp och sociala tillställningar med andra sommarnotarier.

Vilken är den största skillnaden mellan att arbeta och studera?

I arbetslivet är tempot betydligt högre, och förutsättningarna kan snabbt förändras. Ny relevant information eller oväntade inlagor från motparter kan förändra ett projekt över en natt. Det skapar en dynamik och en utmaning som man sällan stöter på i studierna, där uppgifterna tenderar att följa ett mer förutsägbart mönster.

Hur skulle du sammanfatta din tid som sommartrainee? Har du något särskilt minnesvärt ögonblick från sommaren?

Intensivt och utvecklande! Under programmet deltog alla sommarnotarier i flera roliga och givande aktiviteter, som matlagningskvällar och Måla & Skåla. Jag kan heller inte glömma boulekvällen – konkurrensen var hård och tävlingsinstinkten stark hos många!

Vilket råd skulle du ge till den som funderar på att söka sommartrainee?

Ta chansen och sök! Jag kom egentligen bara i kontakt med juridik genom en kurs i miljömanagement och hade ingen aning om hur intressant jag skulle tycka det var. Jag har nu insett hur mycket ekonomin och juridiken överlappar varandra, mer än vad man kan tro. Tiden som sommartrainee ger en unik möjlighet att både lära sig och utvecklas, med kollegor som verkligen tar sig tid att förklara och stödja. Workshops inom affärsengelska och presentationsteknik var också fantastiska inslag. Under de sex veckorna lärde jag mig otroligt mycket!

Sök sommartraineetjänst på Vinge

För att söka tjänsten vill vi att du ska ha en kandidatexamen eller motsvarande i nationalekonomi och att du idag läser på masternivå. Intervjuer sker löpande, sök därför så snart som möjligt.

Sök tjänsten som sommartrainee

Som sommartrainee är du en del av vårt sommarnotarieprogram för juriststudenter.

Mer information om Vinges sommarnotarieprogram.