Nyhet

Håkan Borgenhäll blir expert i europeiska patentdomstolen

23 juli 2024 Immaterialrätt

Utnämningarna och expertrollerna för Håkan Borgenhäll fortsätter. Den senaste i raden som expert i centret för medling och skiljeförfarande i den nyligen inrättade Unified Patent Court (UPC) i EU. Den har blivit en populär domstol för patenttvister. Håkan Borgenhäll, delägare i Vinge, är ende advokat och expert som utses från Sverige.

Domstolen är uppdelad i ett antal divisioner som är lokaliserade i flera länder i Europa. I Stockholm finns exempelvis den nordiska divisionen som kan hantera patenttvister i Sverige och de Baltiska länderna.

– Jag är tacksam att Justitiedepartementet nominerade mig till denna förtroendeuppgift och att domstolen valt in mig i expertkommittén. Med flera års arbete med patenttvister ser jag fram emot att bidra med min erfarenhet vid inrättandet av och arbetet vid centret för medling och skiljeförfarande inom UPC, kommenterar Håkan Borgenhäll utnämningen.  

Inom ramen för domstolens verksamhet ska ett centrum för medling och skiljeförfarande inrättas med säte i Ljubljana och Lissabon. Patenttvister är ofta mycket komplexa och omfattande. Medling eller skiljeförfarande är ett sätt att effektivisera tvistlösningen mellan parter.

Till centrets organisation har utsetts en expertkommitté, som bland annat ska delta i organiserandet av verksamheten. Sverige representeras av advokat Håkan Borgenhäll som är verksam vid advokatfirman Vinge.  Ett tiotal europeiska länder har nominerat kandidater till UPC och Håkan Borgenhäll representerar Sverige. 

Sedan tidigare har Håkan Borgenhäll blivit utsedd till expert i Statens offentliga utredning, SOU 2024:4, Inskränkningarna i Upphovsrätten. Han har även haft uppdrag som handlade om ändringar i mönsterskyddslagen (SOU 2000:79 och SOU 2001:68) samt ändringar av patentlagen (SOU 2013:48 och SOU 2015:41 ). Den sistnämnda handlar om anpassningar av patentlagen till det nya enhetliga patentsystemet samt en fullständig översyn av hela patentlagen. Håkan är sedan många år även expert i det europeiska advokatsamfundets (CCBE:s) grupp för frågor kring UPC.