Nyhet

Helena Rosén Andersson presenterar nytt regelverk mot penningtvätt och terrorismfinansiering

30 augusti 2024 EU‑ och konkurrensrätt

I dag överlämnade Helena Rosén Andersson, särskild utredare och senior counsel på Vinge och f.d. justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen, ett omfattande förslag till Finansdepartementet om ett nytt regelverk för att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism i Sverige.

Den särskilda utredaren, tillika Vingemedarbetaren, Helena Rosén Andersson, överlämnade i dag betänkandet "Ett nytt regelverk mot penningtvätt och finansiering av terrorism" (SOU 2024:58) till finansmarknadsministern och statsrådet Niklas Wykman samt statssekreterare Johan Almenberg vid Finansdepartementet. Utredningen tillsattes 2022 för att anpassa svensk rätt till ett nytt EU-rättsligt regelverk.

– Penningtvätt och finansiering av terrorism är globala problem och systemhotande för demokratin. De finansiella systemen utnyttjas för brottsliga ändamål. Även om myndigheter redan arbetar med att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism och en stor del av den privata sektorn är involverad i det arbetet så är det nödvändigt att få tillgång till effektivare verktyg för att skydda stabiliteten i de finansiella systemen och upprätthålla demokratin. Samtidigt ska förstås grundläggande rättssäkerhetskrav vara uppfyllda. Jag är stolt över att med de utgångspunkterna och tillsammans med sakkunniga, experter och utredningssekreterare ha kunnat bidra till anpassningarna av svensk rätt till det nya EU-rättsliga regelverket mot penningtvätt och finansiering av terrorism, säger Helena Rosén Andersson.