I undersökningen IP-Kompassen 2021, beskriver svenska bolag att immateriella rättigheter fortsatt ses som en värdefull tillgång. Hela 74 % av respondenterna angav att immateriella rättigheter är betydelsefulla för företaget (42 % mycket viktigt och 32 % viktigt). Nästan en tredjedel av företagen (27 %) har också blivit utsatta för intrång de senaste fem åren. Av samtliga respondenter tror 38 % att intrången kommer att fortsätta öka de närmaste fem åren.
Det råder en stark global trend där innovation och väl förvaltade immateriella rättigheter knyts starkare till tillväxt och stark konkurrenskraft. Sverige placerar sig på andra plats när världens mest innovativa länder utsågs i World Intellectual Property Office:s (”WIPO”) Global Innovation Index 2021, där bland annat ansökningar och upprätthållande av immateriella rättigheter är en parameter. WIPO:s rapport visar att såväl regeringar som företag har skalat upp sina investeringar kopplade till innovationer under pandemin. Denna ökade investeringsvilja framgår av ökade R&D-kostnader, ökning av antal IP-ansökningar, där bland annat internationella patentansökningar nådde en all-time high under 2020, ökande faktiska forskningsresultat och ett ökat antal venture capital-transaktioner. WIPO:s analys är att resultatet är en direkt konsekvens av en ökad förståelse för hur viktig innovation är i relation till tillväxt i en integrerad och konkurrensutsatt global världsekonomi.
Immateriella tillgångar har fått en starkt ökad betydelse på ett strukturellt plan, inte minst genom det digitaliseringsprång och den teknikrevolution som nu råder.
Teknikutvecklingen inom distanslösningar har av naturliga skäl gått starkt framåt under pandemin. Användningen av Microsoft Teams har exempelvis gått från 75 miljoner dagliga användare i april 2020 till 145 miljoner dagliga användare i april 2021. Den globala e-handeln har också ökat lavinartat där den globala e-handelsförsäljningen 2019 låg på ca 3,35 triljoner US dollar till att förväntas landa på ca 4.92 triljoner US dollar för 2021. På samma sätt kommer nya produkter och tjänster att utvecklas i takt med att vårt beteende anpassar sig. Några frågor som redan är i stort fokus är den ökade användningen av AI, utveckling av Blockchain-teknik samt den stundande omväxlingen till ett socialt metaverse – en form av virtuell verklighet.
Förmågan att följa med i innovationsutvecklingen kommer att vara avgörande för bolagets framtida konkurrenskraft. För att utveckla och upprätthålla sin position på marknaden behöver bolaget fortsatt fundera på hur man skyddar sina innovativa lösningar på bästa sätt, och inte minst hur man upprätthåller och försvarar sådant skydd.
En särskilt intressant reflektion från IP-Kompassen 2021 är att de flesta som blir utsatta för intrång anser att de inte har haft ett tillräckligt skydd för sina immateriella tillgångar. Nästan hälften (49 %) av de bolag som utsatts för intrång har i efterhand vidtagit ytterligare åtgärder för att stärka sitt skydd efter uppmärksammat intrång. Av de åtgärder som företagen uppgett att de arbetat vidare med framhävs bland annat utbildningsinsatser för att öka kunskapen kring hur man på bästa sätt kan skydda företagets rättigheter, och här följa med i utvecklingen på marknaden. Detta är en stark indikation på att man som företag behöver ta höjd för nya risker som hänger samman med dagens teknikutveckling.
Betyder det här att man som bolag behöver lägga om sin IP-strategi för att ta höjd för framtida risker? Både ja och nej. De viktigaste delarna för implementering av verksamhetens IP-strategi torde
ännu vara:
Likväl är det av största vikt att frekvent kontrollera att innehållet i IP-strategin de facto reflekterar företagets utveckling och position på marknaden. Detta oavsett om man är ett nystartat tech-bolag
eller ett traditionellt industriföretag. Nya aspekter kan behöva övervägas, såsom: