Att använda sig av möjliggörare är ett sätt för kriminella nätverk att både tvätta pengar samt undkomma åtgärder mot organiserad brottslighet. Hur bör man som organisation arbeta för att förhindra denna typ av infiltration? Och hur bör man agera när en möjliggörare identifierats? Nyligen bjöd vi in Sveriges Bolagsjurister till ett branschsamtal i frågan. Här ger vi ett antal handfasta tips och rekommendationer utifrån samtalet.
Den 16 maj arrangerade Vinge ett branschsamtal tillsammans med Sveriges Bolagsjurister med fokus på så kallade ”möjliggörare” för organiserad brottslighet.
Andréas Vidmar, chefsjurist för AF gruppen, vd för AF Anläggning Väst samt styrelseledamot för Sveriges Bolagsjurister, betonar vikten av att företag aktivt agerar mot möjliggörare:
”Våra medlemmar ser allvarligt på den rådande situationen i Sverige och att företag utnyttjas av kriminella nätverk. För oss som bolagsjurister handlar mycket om att förstå vilka konkreta åtgärder vi kan vidta för att förebygga att bolaget utnyttjas – och hur vi ska agera och skademinimera när en möjliggörare har identifierats.”
Uppåt 62 000 personer i Sverige är idag aktiva i eller har koppling till kriminella nätverk, enligt Polismyndighetens lägesbild. Av de 14 000 som bedöms vara direkt aktiva gängkriminella tros cirka 700 personer vara just möjliggörare – personer som skapar förutsättningar för den organiserade brottsligheten, exempelvis genom att utföra penningtvätt.
Per Kjellstrand, Economic Crime Expert på Vinge och tidigare åklagare vid Ekobrottsmyndigheten understryker:
”De kriminella nätverken använder möjliggörare för att skapa legala fasader för sina brottsvinster. Här är bland annat banktjänstemän, mäklare, jurister och offentliganställda ofta i riskzonen för att uppvaktas av gängen.”
Den 1 mars 2024 släppte Brottsförebyggande råder (Brå) en rapport med titeln Möjliggörare för kriminella nätverk. Av rapporten framgår bland annat:
Mia Falk, Head of Investigations & Corporate Crime på Vinge, understryker vikten av preventiva strategier för att med snabbhet kunna säkra bevisning:
"Varje företag bör ha en tydlig plan och strategi för dessa frågor. Det gäller att minimera risken att anställda kan komma att utnyttjas – till exempel genom att ha dubbelattestrutiner på viktiga affärer. Om det uppkommer en konkret misstanke om oegentligheter så behöver man kunna agera snabbt och säkra bevisning. Det kan vara avgörande för bolagets framgång vid eventuella polisanmälningar, skadeståndsprocesser och ibland också regulatoriska förfaranden.”
Här följer ett antal exempel på konkreta åtgärder för att minska risken för bolaget att utsättas:
Vinges specialister har mångårig erfarenhet av att bistå klienter i såväl förebyggande arbete mot organiserad brottslighet som vid genomförande av internutredningar. Vi företräder även bolag i eventuella efterföljande rättsprocesser.
Missade du branschsamtalet med Sveriges Bolagsjurister, Brottsförebyggande rådet, försvarsadvokater och Polisen/Noa? Här kan du nu se samtalet igen.
Medverkande:
Mia Falk, Head of Investigations & Corporate Crime, Vinge
Christina Bergenstein försvarsadvokat, Advokatfirman SSW
Staffan Bergqvist, försvarsadvokat, Advokatgruppen
Stefan Lundberg, Polismyndigheten/Noa
Johan Fagerlund, ordförande, Sveriges Bolagsjurister
Johanna Skinnari, utredare, Brå