Sedan årsskiftet är Anders Öhlin ny delägare på Vinges Stockholmskontor, där han arbetar med kommersiell tvistlösning. Vi har träffat Anders och ställt några frågor. Här berättar han bl.a. om hur hans karriär sett ut fram till idag, hur han ser på ledarskap och vad han hoppas åstadkomma i sin nya roll.
Berätta om din karriärresa
Efter studierna i Uppsala inledde jag min karriär på en annan advokatbyrå där jag främst arbetade med fastighetstransaktioner. Därefter satt jag ting och fann det så spännande att jag fortsatte på domarbanan. Efter drygt ett år i hovrätten insåg jag dock att rollen som ombud lockade mig mer än domarrollen, vilket ledde mig till arbete i tvistlösningsgruppen på den byrå jag var på inledningsvis. Sedan 2021 arbetar jag i tvistlösningsgruppen här på Vinge.
Varför valde du Vinge?
När jag kom i kontakt med Vinge under rekryteringsprocessen hade jag redan en god uppfattning om Vinge, eftersom jag hade sett byrån ”in action” och hade bekanta här. Det som lockade var nog främst en kombination av det starka varumärket, den kompetens som jag visste fanns där, storleken på byrån, de spännande uppdragen och, inte minst, personerna i tvistlösningsgruppen som jag lockades av att arbeta med. När erbjudandet om anställning kom var det något som jag inte kunde tacka nej till. Jag har alltid varit väldigt nöjd med mitt val.
Vad arbetar du med på Vinge idag?
Jag arbetar med kommersiell tvistlösning och företräder klienter i svenska domstolar samt i svenska och internationella skiljeförfaranden. Arbetet innefattar allt som har med tvistlösning att göra, från den initiala bedömningen och skriftväxlingen, till förfarandet i domstol eller inför skiljenämnd, och slutligen verkställigheten. Det är ett inspirerande, utmanande och roligt arbete!
Vilka tror du kommer vara de största utmaningarna för Vinge och affärsjuridiska byråer framåt?
En utmaning är nog som tidigare att fortsätta attrahera och, framför allt, behålla unga talanger. Många unga i dag drar sig ju inte från att testa olika roller och arbetsgivare, vilket kan vara utmanande när man långsiktigt vill bygga ett team med nya talanger underifrån.
En viktig del i delägarskapet är rollen som ledare för yngre jurister. Vad tycker du utmärker ett gott ledarskap?
Det är inte en helt enkel fråga att svara kort på. Utmärkande för ett gott ledarskap tror jag dock i huvudsak handlar om att visa engagemang och intresse för sina yngre kollegors arbetssituation och utveckling. Målet är att skapa en arbetsmiljö där de yngre känner sig psykologiskt trygga samtidigt som de utmanas och axlar det gradvis ökande ansvar som följer av rollen. En sådan arbetsmiljö tror jag är en bra grogrund för utveckling.
Vad hoppas du åstadkomma i din nya roll som delägare?
Jag hoppas kunna fortsätta bidra till den fina utveckling som vår tvistlösningsgrupp har haft och att fortsätta utveckla gruppen på ett sätt som ger mervärde för våra klienter.