Nyhet

”Sommaren gav mig en väldigt bra inblick i hur det är att arbeta som biträdande jurist”

23 oktober 2023 Karriär Student

Vilma Henricsson var sommarnotarie 2023 på Vinge. Hon rekommenderar alla juriststudenter som är intresserade av affärsjuridik att söka när ansökningsperioden öppnar 1 november.

– Som alla säger - sök i tid och finslipa på ditt CV och personliga brev. Be någon korrekturläsa så att allt ser bra ut, det är lätt att bli blind för sin egen text. Försök att individualisera både CV:t och det personliga brevet utifrån att du söker en tjänst på just Vinge. Kanske genom att lyfta erfarenheter som du tror skulle komma till nytta där. Tänk brett!

Vad är ditt intryck av att vara sommarnotarie på Vinge?

– Fantastiskt! Inte nog med att sommaren gav mig en väldigt bra inblick i hur det är att arbeta som biträdande jurist, jag fick också möjlighet att utveckla mina egna ”juridiska färdigheter”, och framförallt träffa en massa härliga människor! Mina förväntningar var höga redan innan, men jag hade inte kunnat föreställa mig hur trevliga och välkomnande alla skulle vara. Jag upplevde också att vi sommarnotarier blev ett väldigt sammansvetsat gäng, vilket ytterligare förhöjde upplevelsen.

Vad för slags arbetsuppgifter hade du?

– De var väldigt varierande. Eftersom jag var placerad i M&A-gruppen fick jag självklart mycket arbetsuppgifter kopplat till det, allt från att upprätta olika typer av bolagsdokument till korrekturläsning av avtal. En rolig uppgift var att sätta mig in i en ny, kommande lag. Sista veckan fick jag göra en liten presentation för två medarbetare i arbetsgruppen och visa vad jag hade kommit fram till. Det var väldigt nervöst, men otroligt lärorikt och givande.
– Därutöver fylldes dagarna med internutbildningar och föreläsningar av olika medarbetare. Jag tyckte det var ett fint och personligt sätt att lära känna både människorna och Vinge som arbetsplats. Jag uppskattade att det var så högt i tak, vi fick verkligen chansen att ställa alla typer av frågor under föreläsningarna. Varje vecka arrangerades även en till två sociala aktiviteter, allt ifrån brännbollsturnering och kanalkryssning till Tivoli i Köpenhamn. Där var det kul att det inte bara var vi sommarnotarier som var taggade på de sociala aktiviteterna, utan det var bra uppslutning från övriga delar av kontoret också.

Vad tar du med dig från sommaren?

– Det är verkligen en utmaning att bara nämna en sak… Men något jag tror att många kan känna igen sig i är känslan av imposter syndrome. Jag var onödigt orolig över vad jag överhuvudtaget skulle kunna bidra med. Med facit i hand vet jag att det allra viktigaste är att man kommer och är nyfiken, engagerad och har en vilja att lära sig! Det låter verkligen jätteklyschigt, men för mig har den insikten varit värdefull och det har också har gjort mig lite tryggare inför framtiden.

Vad är ditt bästa minne från tiden som sommarnotarie?

– Där måste jag nog säga kvällen vi spelade boule och åt middag. Trots att det var en av våra första aktiviteter kändes det som att vi sommarnotarier var en helt naturlig del av gänget. Vi var ett stort sällskap som satt kvar sent på restaurangen och pratade om allting mellan himmel och jord. Jättetrevligt!

Ansökan till sommarnotarieprogrammet öppnar 1 november

Vinge tar varje sommar emot upp till trettio sommarnotarier till våra kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö som under sex till åtta veckor får prova på livet som affärsjurist. Sommarnotarieprogrammet fungerar som en rejäl språngbräda för din framtida karriär, med möjlighet att växa både professionellt och personligt. Ett deltagande innebär mycket goda chanser att få arbete på Vinge efter studierna, och många av våra sommarnotarier börjar arbeta hos oss efter avslutat sommarnotarieprogram.

Information om sommarnotarieprogrammet

Ansökan öppnar 1 november. Vi rekryterar löpande så tänk på att skicka in din ansökan så tidigt som möjligt!