I en dom från EU-domstolen, där Vinge representerat Tele2, slås nu fast att svensk lagstiftning om datalagring strider mot EU-rätten.
Domen, som innebär en stor framgång för klienten, medför att Sverige inte kan tvinga tele- och internetleverantörer att generellt lagra uppgifter om vad kunder gör på nätet och vilka de ringer.
Enligt domen från EU-domstolen får datalagring endast ske om den lagrade informationen är nödvändig för att bekämpa grov brottslighet och då endast under vissa bestämda förutsättningar. Det framgår också från domen att vissa krav måste vara uppfyllda för att myndigheterna sedermera också skall ges tillgång till den lagrade information, som exempelvis att nödvändigheten av sådan tillgång är underkastad en förhandskontroll av en domstol eller oberoende myndighet.
Martin Johansson och Erik Lagerlöf representerade Tele2 i EU-domstolen.
Martin Johansson:: - EU-domstolens förhandsavgörande är ett hårt slag mot den allomfattande datalagring som vi har i Sverige i dag. Man underkänner i praktiken det svenska datalagringssystemet på flera punkter, både vad gäller lagringens omfattning och myndigheters möjligheter att ta del av uppgifter för att bekämpa brottslighet.
Erik Lagerlöf: - Detta kommer att innebära stora konsekvenser för det svenska rättsväsendet och hur data hanteras av både leverantörer av elektroniska kommunikationstjänster och myndigheter.
Datalagringen anpassades i Sverige 2009 för att följa EU:s datalagringsdirektiv. Samma direktiv bedömdes senare som ogiltigt 2014 då det bröt mot EU:s regler om rätten till integritet och skydd av personuppgifter. I samband med en tvist mellan Tele2 och tillsynsmyndigheten för datalagring, Post- och telestyrelsen, begärde Kammarrätten besked från EU-domstolen om gällande regler.