Under hösten 2016 föreslog EU-kommissionen att plattformsleverantörer, exempelvis YouTube, som lagrar och tillgängliggör stora mängder användargenererat innehåll på internet, ska åläggas att använda system för preventiv övervakning och blockering av upphovsrättsligt skyddat material.
Syftet med lagförslaget är att minska det så kallade värdegapet (eng. Value Gap) på den digitala inre marknaden. Tanken är att rättighetshavarna ska få bättre möjligheter att förhandla med och få ersättning från mellanhänder som fokuserar på användargenererat innehåll.
Tobias Kempas, advokat och immaterialrättsexpert hos Vinge, har analyserat förslaget och anser att utformningen kan strida mot EU-rätten.
- Förslaget avser att minska det värdegap som anses uppstå genom att mellanhänder, på rättighetshavarnas bekostnad, tillgodogör sig alltför stora delar av de intäkter som de kreativa verken genererar. Men i sin nuvarande utformning är förslaget svårt att förena med gällande EU-rätt, i synnerhet e-handelsdirektivet, sanktionsdirektivet och EU:s rättighetsstadga. Det finns också en risk att de föreslagna skyldigheterna kan begränsa förverkligandet av flera viktiga mål för den digitala inre marknaden.
Läs Tobias artikel i Ny Juridik 1:17, där han framför ett antal invändningar mot de föreslagna bestämmelserna.