Nyhet

Vinge deltar på Mötesplats Offentliga Affärer 25-26 september

Vinges team inom offentlig upphandling ser fram emot branschens viktiga mötesdagar 25-26 september när Mötesplats Offentliga Affärer äger rum på Nackastrandsmässan i Stockholm. Möt teamet i vår monter eller på något av deras föredrag.

Varje år gör den offentliga sektorn i Sverige inköp för över 800 miljarder kronor och står därmed för cirka 20 procent av Sveriges BNP. 2022 annonserade upphandlande organisationer över 17 000 upphandlingar. Regelverket är omfattande och komplext. Över åren har reglerna återkommande utvecklats och behovet av kvalificerad juridisk rådgivning på området ökar. Vinge satsar därför stort på området och är huvudpartner till Mötesplats Offentliga Affärer.

Vinges experter på scen

Tillåtna ändringar i ingångna avtal i byggbranschen - kommer vi att få svar?

Byggbranschens standardavtal, närmare bestämt dess regleringar om prisförändringar/tidsförlängning/ändrings- och tilläggsarbeten, och dess förhållande till det upphandlingsrättsliga perspektivet, är under ständig diskussion. I rättsfall från EU-domstolen samt i kommande prövningar dels från Högsta förvaltningsdomstolen och inom ramen för talan om upphandlingsskadeavgift kommer frågorna, förhoppningsvis att ställas på sin spets. Mot bakgrund av dessa till antalet trevande begynnande rättspraxis leder Vinges Expert Per-Ola Bergqvist en diskussion kring möjligheter att ur ett upphandlingsperspektiv tillämpa standardavtalets ändringsregler, särskilt avseende prisförändringar.

Hackathon: Tillsammans för framgång - förbättrade förutsättningar för upphandling och inköp

Var med och skapa bättre, innovativa och effektivare lösningar för upphandling och inköp. Ta din plats vid stora scenen dag 2 när engagerade representanter från olika organisationer samlats för att utforska nya möjligheter för att optimera upphandling och inköp. Under sommaren har de största utmaningarna för upphandlare och inköpare i Sveriges offentliga sektor samlats in. Under hackathonet presenteras resultatet, för att tillsammans hitta nya lösningar, reflektera och diskutera de mest effektiva åtgärderna. Helena Rosén Andersson, Senior Counsel Vinge, fd justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen deltar tillsammans med en namnkunnig panel.

Årets hetaste domstolsnyheter

Helena Rosén Andersson, Senior Counsel Vinge och fd justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen och Kristoffer Sällfors, Expert, ger dig insikter i den senaste rättspraxisen från Högsta förvaltningsdomstolen, Högsta domstolen och EU-domstolen med kommentarer om hur ny praxis påverkar ditt arbete praktiskt.

Så förhandlar du avtal i offentliga upphandlingar

När det finns utrymme att förhandla om anbuden och avtalet i en offentlig upphandling öppnas möjligheter till en bättre affär. Ett bra avtal kännetecknas av att det är välbalanserat och att beställare och leverantör har samsyn om förutsättningarna för uppdraget. Delägarna Daniel Wendelsson och Eva Fredrikson diskuterar hur man kan använda förhandlingsmöjligheten i en upphandling inom de ramar som upphandlingsreglerna ger. De ger tips på vilka verktyg man som beställare och leverantör kan använda – och vilka fallgropar man bör undvika.

Vi har under de senaste åren i takt med våra klienters ökade behov av rådgivning stärkt vårt team och är stolta över att ha specialiserad kompetens och väldigt namnkunniga personer hos oss. Vi hoppas på många givande samtal och möten med branschen under de kommande dagarna

säger Daniel Wendelsson, delägare och ansvarig för Vinges rådgivning inom offentlig upphandling.

Mer information, anmälan och program för Mötesplats Offentliga Affärer 25-26 september