Nyhet

Vinge stärker compliance-grupp

Som ett led i en ökad efterfrågan på compliance-tjänster utökar Vinge gruppen för internutredningar och brottsförebyggande åtgärder.

Sedan början av 2019 leds gruppen av Mia Falk, med bakgrund som bland annat polis och ekobrottsutredare. Under hösten 2019 stärks gruppen ytterligare då en åklagare anställs till enheten. Bakgrunden är en ökad efterfrågan av proaktiv rådgivning i fråga om oegentligheter och korruptionsbrott inom företag.
 
I Realtid intervjuas Mia Falk om hur en rad uppmärksammade incidenter skapat en ökad efterfrågan från svenska företag om att arbeta brottsförebyggande:
 
– Korruption är betydligt vanligare i Sverige än man tror. Det är ett otroligt stort mörkertal och.vi har i Sverige av hävd varit extremt naiva vad gäller svensk inblandning. 

I begreppet korruption ingår exempelvis mutbrott, trolöshet mot huvudman och vissa förmögenhetsbrott. Det kan i sin tur leda till andra brott, exempelvis bokföringsbrott.

– Problemet är att när sådana här fall inträffar befinner sig organisationerna i fritt fall. I situationer då exempelvis en CFO eller VD gjort sig skyldig till korruption behöver företaget någon som kan vägleda i situationen. Företaget behöver hjälp med att göra en internkontroll, ta reda på varför det har hänt, och säkerställa åtgärder för att det inträffade inte ska kunna ske igen. 

Så fort svenska företag har att göra med offentliga funktioner i andra länder utgör det enligt Mia Falk en högrisksituation:

– Där slår också amerikansk lagstiftning igång i vissa fall. Det gäller även Storbritannien. Det räcker att ha ett representationskontor i Storbritannien för att detta ska ske.

Med ett nytt svenskt lagförslag om kraftigt höjda bötesstraff för brott inom ett företags verksamhet – från 10 miljoner kronor som maxbelopp till 500 miljoner kronor för allvarliga brott i större företag – aktualiseras behovet av förebyggande åtgärder ytterligare. Mia Falk beskriver att det ur företagets synpunkt här blir extra viktigt att ta reda på vad som skett, för att få ner summan på företagsboten.

Som ett led i trenden om ökad transparens hos svenska företag, ställs också högre krav på företagets interna och förebyggande arbete. Mia Falk tillägger:

– Den här typen av rådgivning är något är helt nytt för en svensk affärsjuridisk advokatbyrå.