Nyhet

Ändringar i konkurrenslagen leder till behov av översyn av compliance-policys och manualer för gryningsräder

25 november 2020 EU‑ och konkurrensrätt

Som tidigare beskrivet på Vinge.se 12 oktober kommer konkurrenslagen (2008:579) att ändras i flera viktiga avseenden 1 mars 2021. Till följd av dessa omfattande ändringar rekommenderar vi att varje verksamhet gör en översyn av compliance policys och manualer för eventuella gryningsräder.

Ändringarna är en följd av Europaparlamentets och rådets direktiv 2019/1, som harmoniserar de europeiska konkurrensmyndigheternas befogenheter. Dessa innebär kraftigt utökade utrednings- och sanktionsbefogenheter för Konkurrensverket. Bland annat kommer Konkurrensverket att få utökade befogenheter vid gryningsräder. Kravet på samtycke från företaget för att ta med material till verkets lokaler slopas. Företagens samarbetsplikt under utredning utökas och det införs en ny sanktionsavgift för företag som inkommer med felaktig, vilseledande eller ofullständig information, bryter försegling vid gryningsräd eller på annat sätt trotsar verkets beslut under utredningen. Konkurrensverket kommer att få rätt att utfärda strukturella ålägganden (ålägga om avyttring), möjlighet att i vissa tillfällen hålla medlemsföretag ansvariga för en branschorganisations överträdelser av konkurrensreglerna och föreslås även få rätt att som första instans besluta om konkurrensskadeavgift.  

Vill du veta mer?

Vinge arrangerar 12 januari ett frukostwebbinar där vi går igenom ändringarna och förklarar hur de påverkar ditt företag. Här anmäler du dig till webbinaret. Du är varmt välkommen att kontakta oss om du har ytterligare frågor.

 

Johan Karlsson 
Partner
johan.karlsson@vinge.se

Marcus Glader
Partner
Marcus.glader@vinge.se

Trine Osen Bergqvist
Expert
Trine.osenbergqvist@vinge.se