Nyhet

Nytt avtal gällande konkurrensklausuler i anställningsavtal

8 oktober 2015 Arbetsrätt

Ett nytt avtal har ingåtts mellan Svenskt Näringsliv och PTK om användning av konkurrensklausuler i anställningsavtal. Avtalet kommer enligt plan att träda ikraft den 1 december 2015. Avtalet ersätter 1969 års överenskommelse om konkurrensklausuler.

Avtalet innebär bland annat följande:

  • Formaliaregler har tagits bort. De formaliaregler som gällde tidigare och som var avgörande för giltigheten men svåra att tillämpa har rensats bort i det nya avtalet.
  • En större krets arbetstagare omfattas. Konkurrensklausuler får användas för att skydda arbetsgivarens företagshemligheter oavsett arbetstagarens arbetsuppgifter och arbetsgivarens bransch och begränsas inte till en viss kategori av arbetstagare. En prövning av om en konkurrensklausul får användas i ett individuellt anställningsavtal ska dock göras i varje enskilt fall. Det finns även situationer då konkurrensklausuler inte får användas.
  • Bindningstiden får inte överstiga 18 månader. Tillämpningstiden för konkurrensklausulen ska svara mot arbetsgivarens behov och bara om det finns särskilda skäl får bindningstiden vara längre än 18 månader. I vissa fall ska bindningstiden vara högst nio månader.
  • Ersättningen under bindningstiden inkluderar rörliga lönedelar. Ersättningen ska, precis som tidigare, uppgå till 60 % av månadsinkomsten. Månadsinkomsten beräknas som den fasta lönen tillsammans med ett genomsnitt av rörliga lönedelar under det senaste anställningsåret.
  • Tvister avgörs av skiljenämnd. Tvister om konkurrensklausuler kommer att avgöras av skiljenämnd istället för allmän domstol. Skiljenämnden kommer att upprätta referat som kommer att göras tillgängliga för allmänheten.

Avtalet är framförallt tillämpligt på arbetsgivare som har tecknat kollektivavtal, men i och med att skiljenämnden kommer att publicera referat från sina avgöranden kommer avtalet sannolikt även att få genomslag avseende tillämpningen av konkurrensklausuler hos arbetsgivare utan kollektivavtal.

Läs mer om arbetsrätt