Nyhet

Ökad efterfrågan på styrelseutbildningar inom CSR inför snävare lagstiftning om bolagens hållbarhetsrapportering

30 augusti 2016 Om byrån Hållbarhet/ESG

Den nya snävare lagstiftningen som kommer inom kort ställer krav på bolag att i förvaltningsberättelsen rapportera om sitt hållbarhetsarbete. Styrelsen i spetsen av ansvarskedjan måste därför skaffa sig ingående kunskap om hållbarhetsrisker, bolagets strategi för hantering av riskerna och uppföljning av hur hållbarhetsarbetet fortlöper.

Lagändringarna beräknas träda i kraft i december 2016 och innebär i sin nuvarande form att cirka 2000 bolag måste kunna redovisa sina väsentliga hållbarhetsrisker (såsom korruption, mänskliga rättigheter, miljö och sociala frågor/arbetsvillkor), en beskrivning av bolagets strategi för hantering av dessa risker och resultatet av sådan strategi. Det kommer ytterst att vara styrelsens ansvar att se till att rutinerna finns på plats, följs upp och verifieras effektivt. 

– Vi ser glädjande nog en ökad efterfrågan hos företagen att skaffa sig relevant kunskap. Det här lagförslaget ställer mycket höga krav på styrelseledamöter som från 2017 måste ha en ingående kunskap om hantering av hållbarhetsrisker samt en god förståelse för bolagets utmaningar och efterlevnadsprogrammets innehåll och effektivitet, säger Parul Sharma, Head of CSR & Compliance, Vinge. 

– Att lämna felaktig eller bristfällig information i hållbarhetsrapporten kan medföra allvarliga konsekvenser för styrelseledamöter, ytterst i form av personligt skadeståndsansvar. Det är också viktigt att komma ihåg att utvecklingen inom området går väldigt snabbt. Företag verksamma i högriskländer bör försäkra sig om att de trimmar in verksamheten till att ständigt se till att lagar och regler efterföljs, fortsätter Parul Shama. 

Vinge erbjuder interaktiva styrelseutbildningar inom hållbarhet och CSR med en rad fallstudier som diskuteras. Vårt mål är att de ska vara till praktisk nytta med ett tydligt affärsfokus. Bland annat ger vi exempel på relevanta mätetal för att underlätta uppföljning av hållbarhetsarbetet. Under utbildningen fokuserar vi på att ge er förmågan att själva bli experter på er egen riskanalys utefter verksamhetens förutsättningar. 

Utbildningsansvarig är Parul Sharma, Head of CSR & Compliance, Advokatfirman Vinge, Stockholm.

Läs mer om Vinges styrelseutbildningar inom hållbarhet och CSR (PDF)

För mer information, kontakta Parul Sharma, +46 (0) 10 614 31 85, parul.sharma@vinge.se