Nyhet

Världens största fotoprojekt - ett av Vinges Pro bono-projekt

11 maj 2012

Vad vill du förmedla för bild till kommande generationer? A Day är ett unikt och globalt fotodokumentationsprojekt där målet är att samla in så många foton som möjligt tagna den 15 maj. Huvudsyftet med A Day är att med hjälp av bilder öka förståelsen mellan människor och olika kulturer.

Vinge har som samarbetspartner till A Day på pro bono-basis hjälpt till med bland annat den legala strukturen för projektet.

– Organisationen vill att bilderna ska kunna användas på många olika sätt, samtidigt måste deltagarna känna sig trygga med att bilderna inte dyker upp i sammanhang som de inte känner sig bekväma med. Detta är speciellt viktigt för att få med professionella fotografer. A Day tar inte över äganderätten till bilderna, utan har bara rätt att använda dem i vissa sammanhang, säger David Andersson som varit Vinges projektledare för projektet.

Välkända profiler
Jeppe Wikström är en av Sveriges populäraste fotografer och en av initiativtagarna till projektet. Han har tidigare initierat fotoprojekt som ”En dag i Sverige” och ”Stockholm från ovan”. Jeppe Wikström uppmanar människor över hela världen att ta bilder som dokumenterar deras vardag den 15 maj 2012.

Bakom projektet står den svenska ideella organisationen Expressions of Humankind som stöds av många välkända profiler. I organisationens Global Advisory Counsil sitter bland andra Desmond Tutu, Martti Ahtisaari, Sir Richard Branson och Robyn.

Bilderna som tas laddas upp på www.aday.org och kommer att visas online. De får användas för icke-kommersiella ändamål, till exempel inom forskning och utbildning. Några av bilderna kommer att väljas ut till fotoböcker och olika utställningar över hela världen, bland annat på Kulturhuset i Stockholm och Världskulturmuseet i Göteborg.