Nyhet

Vinge på sjunde plats på listan över de populäraste arbetsgivarna bland juridikstudenter.

12 december 2005

Myndigheter och statliga verk rasar på listan över de mest attraktiva arbetsgivarna bland landets juridikstudenter. FN och EU-kommissionen behåller sina toppositioner och revisionsbyråerna ökar i popularitet. Det visar den årliga undersökningen Juristbarometern.

Flertalet myndigheter och verk tappar placeringar, bland annat sjunker ekobrottsmyndigheten sju placeringar, konkurrensverket tio och kriminalvårdverket rasar hela 19 platser. Det kan leda till svårigheter för det allmänna att rekrytera jurister, konstateras det i undersökning görs av Universum Communications i samarbete med Jusek.

Regeringskansliet, domstolsväsendet och åklagarmyndigheten lockar dock fortfarande en stor andel av juristerna och återfinns även i år på topp 10-listan.

Vinnarna i årets undersökning är revisionsbyråerna och de stora välkända affärsjuridiska advokatbyråerna. Överhuvudtaget är intresset för affärsjuridik stort bland framtidens jurister. Nästan 30 procent anger att de vill arbeta med affärsjuridik och affärsjuridisk advokatbyrå är den populäraste typen av arbetsplats. Mest populära byrå är Mannheimer Swartling, fyra på den totala listan. Ernst & Young är populäraste revisionsbyrå på 15:e plats.

Här är listan över populäraste arbetsgivarna:

1. FN
2. EU-kommissionen
3. Domstolsväsendet (Notarietjänstegöring)
4. Mannheimer Swartling
5. Regeringskansliet (UD, JD etc)
6. Åklagarmyndigheten
7. Vinge
8. Amnesty International
9. Centrum för rättvisa
10. Domstolsväsendet (domarbana)
11. Skatteverket
12. Ikea
13. Sida
14. Rikspolisstyrelsen
15. Ernst & Young
16. Röda Korset
17. Ekobrottsmyndigheten
18. Deloitte
19. Familjens Jurist
20. Exportrådet
21. Ericsson och Öhrlings PricewaterhouseCoopers
23. Setterwalls
24. Fonus Juridik
25. Konkurrensverket
26. Kronofogdemyndigheten
27. Konsumentverket och Länsstyrelsen
29. Delphi & Co och Linklaters